Jak často sekat trávník?

Také jste si při návštěvě nějakého krásného zámeckého parku říkali: „Tak takový trávník bych chtěl také mít!“? Krásný trávník zdobí zahrady, je příjemný na dotek a zároveň je dobrou vizitkou jeho majitele. Jak často je ale potřeba nastartovat sekačky, aby na trávník vyjely? Přinášíme několik praktických tipů.

Kdy začít sekat?

S koncem zimy nastává ten správný, kdy je potřeba sundat sekačky z polic a připravit je k prvnímu sekání. Podle odborníků na trávníky je vhodné začít se sekáním už v polovině března a nepřestat s pravidelným sekáním až do pozdního podzimu.

Jak moc je dobré nechat trávu vzrůst, než ji posekáte? Ideální je sekat alespoň třetinu výšky trávy, maximálně však dvě třetiny. Pokud by byla tráva vyšší, hrozí, že bychom mohli při sekání vytrhnout trávu z kořenového systému. Přestože záleží hlavně na vašem vkusu, jak vysoký a hustý chcete trávník mít, výška trávníku by se měla zpravidla pohybovat mezi 3 až 6 centimetry. Každé sekání napomáhá k odnožování trávníku, neboli k jeho růstu do stran.

Jak často sekat?

I zde záleží hlavně na vašem očekávání jako majitelů. Pokud preferujete trávník stylu louka, neboli trávník extenzivní, pak jej bude stačit posekat alespoň dvakrát za rok, aby se zachoval stávající porost. Pokud jste ale zastánci krátkého, hustého trávníku, pak musíte sekat již trávník krátký. Sekačky tak mají žně někdy až dvakrát za týden, podle počasí a množství srážek, které trávníku svědčí.

Obvykle se začíná se sekáním ploch po okrajích a postupně se seká zbytek vnitřní plochy. Nejde o pravidlo, bez kterého by se trávníku nedařilo, ale přesto se jedná o nejjednodušší způsob sekání. Sekačky pak nemusí zbytečně couvat nebo se vracet na místa, která byla na slepých místech nebo nebyla posekaná dostatečně.